Start bouw feestelijk gevierd

Onder toeziend oog van toekomstige bewoners, Vesteda, collega’s en adviseurs van Heijmans is op woensdag 14 september het symbolische startsein gegeven voor de bouw van de 28 koop- en 40 middenhuurwoningen uit de eerste fase van Wonen in De Kuil. Een project met in totaal 232 koop- en huurwoningen op het kruispunt van de Kop van Zuid en de Afrikaanderwijk.

Het symbolische startsein is gegeven

Na een welkomstwoord door Lonneke Zuijdwijk, directeur bij Heijmans Vastgoed, vertrok het gezelschap naar de bouwlocatie. Hier sprak Lonneke samen met Renske van der Stoep (architect en eigenaar architectenbureau Roffaa), Carlo Schreuder (Directeur Bestaande Stad bij de gemeente Rotterdam), René Tim (Senior Acquisitions & Development Manager bij Vesteda) en Arno Kleisterlee (Directeur bij Heijmans Woningbouw) over hun trots op het project en ontwerp, dat nu met dank aan de vakmensen van Heijmans Woningbouw werkelijkheid wordt.

Lonneke vertelt “We zijn als Heijmans, makers van een gezonde leefomgeving, er ontzettend trots op dat dit project duurzaamheid ademt. Naast duurzame woningen creëren we hier ook een groene vallei, dit is het letterlijke hart van de ontwikkeling en een belangrijke toevoeging op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie in de stad.“

Renske, de architect die vanaf het eerste moment was aangehaakt bij deze ontwikkeling, is het meest trots op de toepassing van een restklezoor in de gevels (het restproduct bij de vervaardiging van steenstrips). Een circulaire toevoeging die past binnen de duurzaamheidsambitie van het project.

In gesprek met Carlo Schreuder van de gemeente Rotterdam werd de verbinding die De Kuil maakt tussen de bestaande wijken extra benadrukt. “We staan hier op een waanzinnige plek in Rotterdam, waarmee we het laatste puzzelstukje leggen van de langgekoesterde wens om de Afrikaanderwijk en Kop van Zuid met elkaar te verbinden. Heijmans, jullie kwamen bij de tender als winnaar uit de bus. Maar wij, gemeente Rotterdam en alle aanwezige kopers, zijn ook grote winnaars. Het ontwerp was zeer verrassend en past goed in de wijk. Ik hoop straks in de mooie binnentuin het gevoel van de Afrikaanderwijk te beleven.” aldus Carlo

Daarnaast sprak René Tim van Vesteda over de ambities die Vesteda waarmaakt met de 76 appartementen die zij in De Kuil hebben aangekocht. “De combinatie van de locatie, het ontwerp en duurzaamheid trok ons naar De Kuil.” De 76 huurwoningen van Vesteda zullen in het middensegment worden aangeboden, waarvan minimaal 30% naar zogeheten ‘key workers’ gaat. Dit zijn bewoners van de stad Rotterdam met een maatschappelijke functie (bijv. leraren, zorgmedewerkers, politieagenten).

Afsluitend vertelde Arno Kleisterlee van Heijmans Woningbouw over de uitdagingen die de bouw van dit project met zich mee brengt op het gebied van veiligheid en logistiek. “We zijn de makers van een gezonde leefomgeving. Een gezonde leefomgeving is ook een veilige werkomgeving. Waarvan je veilig thuiskomt, iedere dag. Niet alleen voor onze mensen, maar ook alle mensen die om ons heen werken en wonen”.

De aanwezigen mochten hun toekomstwens of een andere leuke boodschap opschrijven op een wenskaart. Deze werd door de jongste toekomstige bewoner in de tijdscapsule gedaan. Op de bouwlocatie werd gezamenlijk afgeteld van 10 naar 0, waarna door Carlo, René, Arno en Lonneke de tijdscapsule onder luid applaus werd ingegraven. Dat was tevens het startsein voor een proostmoment en een gezellige borrel bij het Klooster.

Waar gebouwd wordt, ontstaat helaas ook vaak hinder voor de mensen die in de buurt van de bouwplaats wonen. Om ‘de pijn’ wat te verzachten heeft Heijmans de directe omgeving van De Kuil deze dag getrakteerd op gratis ijs bij de lokale IJssalon. Daar is veel gebruik van gemaakt door jong en oud!

Over De Kuil

De Kuil bestaat uit 232 woningen, van fijne appartementen tot flexibele eengezinswoningen, die tussen de Brede Hilledijk, Paul Krugerstraat en de Jacominastraat worden gebouwd. Met een groene oase in het midden, waar de bewoners elkaar straks kunnen ontmoeten, kunnen ontspannen of heerlijk kunnen spelen. Met alle voorzieningen dichtbij én binnen 10 minuten in de bruisende binnenstad van Rotterdam.

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen deze ontwikkeling en de reden dat Heijmans in 2020 de tender heeft gewonnen. Duurzaamheid rijkt verder dan de installaties en materialisatie van de woningen, maar gaat veel verder dan dat. De verrassing van De Kuil is de natuurinclusieve en klimaatadaptieve groene vallei: een weelderige oase vol bomen en planten binnen de stedelijke woningblokken. Hier ontspannen bewoners, spelen kinderen en nestelen dieren.

In nieuwbouwproject De Kuil komen naast koopgezinswoningen en koopappartementen ook huurappartementen die in het middensegment worden aangeboden door Vesteda. Meer informatie over de koopwoningen is te vinden op de website www.wonenindekuil.nl. Meer informatie over het huuraanbod volgt later.

Nog enkele woningen beschikbaar

De verkoop van Wonen in de Kuil is gestart en alle verkoopdocumentatie is online beschikbaar. Ga jij voor een van de gezinswoningen of toch liever voor een waanzinnig appartement? Heb je je droomwoning gevonden? Schrijf je dan in! 

Ontdek de verschillende woningtypes