Hypotheeklasten als je woont in De Kuil

Ben je benieuwd wat de maandlasten zijn als je een woning koopt in De Kuil? Om hierover een goed beeld te geven hebben we een drietal scenario’s voor je omschreven. Deze voorbeelden zijn in maart 2022 gezamenlijk door Heijmans en Vaes Finance opgesteld en dienen ter indicatie. Elk hypotheekadvies is maatwerk en geënt op jouw persoonlijke situatie. Er kunnen daarom aan deze voorbeelden geen rechten ontleend worden.

Starters Anouk en Michiel kopen
een Valleiwoning

Anouk en Michiel zijn starters op de woningmarkt. Ze huren nu al een aantal jaar een appartement in de binnenstad. Nu vinden ze het tijd voor de volgende stap, hun eerste (koop-)eengezinswoning. Ze hebben hun oog laten vallen op één van de gave Valleiwoningen. De afgelopen jaren hebben ze ieder € 35.000,- aan spaargeld opgebouwd. Ze willen de tijdelijke dubbele woonlasten wel meefinancieren in de hypotheek. Ze verwachten voor de keuken, wand- en vloerafwerking ongeveer € 20.000,- nodig te hebben om dit naar eigen smaak af te werken.

Hieronder het rekenvoorbeeld voor het hypotheekbedrag van deze starters:

Aankoop Valleiwoning (v.o.n.)              € 495.000,-

Afwerking woning                     €   20.000,-

Dubbele lasten tijdens de bouw €   15.000,- +

Totaal benodigd bedrag             € 530.000,-

Inleg spaargeld                        €   70.000,-

Hypotheekbedrag                    € 460.000,-

De rente willen Anouk en Michiel voor 10 jaar vastzetten. Ze overwegen of ze voor een annuïteitenhypotheek gaan met 100% aflossing. Daarbij is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Dan wordt de netto hypotheeklast € 1.450,- per maand.

De andere optie is de keuze dat 50% van de marktwaarde van de Valleiwoning in een aflossingsvrij hypotheekdeel wordt ondergebracht. Over dit deel is geen hypotheekrente aftrek mogelijk. De hypotheeklast is in deze situatie € 1.105,- netto per maand.

Doorstromers Rico en Gregory kopen
een Valleiwoning

Rico en Gregory wonen 10 jaar in een koopappartement in Barendrecht en willen hun droom, wonen op een bruisende plek én genoeg ruimte voor de toekomst, waar maken. Ze gaan voor de Valleiwoning. De makelaar verwacht een opbrengst van zeker € 450.000,- voor hun huidige appartement. Dat betekent voor Rico en Gregory een overwaarde van € 150.000,-.  Daarnaast is er € 50.000,- aan spaargeld. Omdat ze de badkamer net even anders willen, een luxe keuken en wat nieuwe meubels houden ze rekening met € 30.000,- voor de aankleding van de woning.

Hieronder het rekenvoorbeeld voor het hypotheekbedrag van deze doorstromers:

Aankoop Valleiwoning (v.o.n.)               € 495.000,-

Afwerking woning                     €   30.000,-

Dubbele lasten tijdens de bouw €   15.000,- +

Totaal benodigd bedrag            € 540.000,-

Overwaarde huidige woning      € 150.000,-

Inleg spaargeld                        €   50.000,-

Hypotheekbedrag                    € 340.000,-

De hypotheekadviseur heeft Rico en Gregory 2 hypotheekscenario’s voorgerekend. Er is uitgegaan van een rentevaste periode van 10 jaar. Het eerste scenario is een annuïteitenhypotheek die volledig wordt afgelost. Daarbij is hypotheekrenteaftrek van toepassing. In deze situatie is de netto maandlast € 1.095,-.

Omdat ze in de toekomst een erfenis verwachten en hun huidige hypotheek aflossingsvrij is, overwegen ze een deel van de nieuwe hypotheek onder te brengen in een aflossingsvrije hypotheek. Dit ter hoogte van 50% van de woningwaarde. Voor dit hypotheekdeel behouden ze de hypotheekrenteaftrek. De netto maandlast is dan € 520,-.

Doorstromers Olivia en Paul kopen
een Stadswoning

Olivia en Paul wonen met 3 jonge kinderen in Pijnacker in hun koopeengezinswoning. Ze hebben behoefte aan een ruimere woning met een eigen parkeerplek in de stad. Hun huidige huis is nu echt te klein. Ze zijn heel enthousiast over de Valleiwoning. Vanwege de hoge kosten van een jong gezin is het spaargeld wat ze hebben beperkt. Wel verwachten ze een overwaarde van € 230.000,- op hun huidige woning te verzilveren. Ze gaan voor een grote eetkeuken met kookeiland op de eerste verdieping, luxe afgewerkte badkamer en goede afwerking van wanden en vloeren. Daarvoor willen ze een depot van € 40.000,- voorzien in de hypotheek.

Hieronder het rekenvoorbeeld voor het hypotheekbedrag deze doorstromers:

Aankoop Stadswoning (v.o.n.)        € 670.000,-

Afwerking woning                     €   40.000,-

Dubbele lasten tijdens de bouw €   20.000,- +

Totaal benodigd bedrag             € 730.000,-

Overwaarde huidige woning      € 230.000,-

Hypotheekbedrag                    € 500.000,-

Olivia en Paul gaan de hypotheekrente 10 jaar vastzetten. Ze hebben advies ontvangen voor een annuïteitenhypotheek waarmee ze in 30 jaar tijd het volledige hypotheekbedrag aflossen. Daarbij maken ze gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Dan kost de Stadswoning € 1.475,- netto per maand.

Omdat de kosten voor een jong gezin hoog zijn en een deel van hun huidige hypotheek aflossingsvrij is, vinden ze het behouden van de aflossingsvrije hypotheek aantrekkelijk. Het deel wat ze nu aflossingsvrij hebben is 50% van de marktwaarde van de Stadswoning. Daarover ontvangen zij hypotheekrente aftrek. De hypotheeklast komt in dit geval uit op € 990,- netto per maand.

Wil jij een persoonlijke advies?
Maak dan vrijblijvend een afspraak.

 

Maak een afspraak