Groene vallei op Zuid

De Kuil doet zijn naam eer aan, want de 232 koop- en huurwoningen van dit project staan op een relatief laag punt in deze stedelijke omgeving: er zit een hoogteverschil in het gebied, ca. 5 meter verschil op maaiveld niveau. De hoogteverschillen op het terrein maken de bouw uitdagend, maar dragen ook bij aan een levendige wijk vol groen en sociale interactie.

Op wat tot voorkort een leeg kavel was ten zuiden van de Erasmusbrug, is nu de bouw van De Kuil in volle gang. Lopend over het project geven projectmanager Martijn Luigies, ontwikkelaar Rens Buurman en commercieel manager Valeska Enting-Heideveld uitleg over de vorderingen. Van een aantal woningblokken is alleen nog de bouw de parkeergarage zichtbaar en worden langzamerhand de eerste wanden opgetrokken, andere woningblokken zijn al in de afbouwfase en worden begin 2024 opgeleverd.

Aangekomen bij het Zuidelijk deel van de ontwikkeling – een u-vorming blok met eengezinswoningen en appartementen met larikshout tegen de achtergevels – geeft ontwikkelaar Rens uitleg over de stappen die nog volgen. “In de ruimte tussen deze twee blokken, boven de parkeerplaatsen, komen de terrassen. Plantenbakken gecombineerd met houten privacyschermen zorgen voor de terrasafscheiding. Tussen de tegenovergelegen terrassen komen spandraden met begroeiing, waardoor er een groene zone ontstaat.”

Buurtbewoners groeien door
Het groen tussen de woningen is één van de manieren om van De Kuil één grote groene oase te maken waar het fijn is om dagelijks te verblijven. “De Kuil wordt een autoluw en een openbaar toegankelijk gebied. Met commerciële ruimtes aan de levendige Paul Krugerstraat en binnenin een natuurlijke omgeving met houten gevels en veel groen. Het is de bedoeling dat dat mensen uit omliggende wijken aantrekt en dat ze elkaar hier ontmoeten”, vertelt commercieel manager Valeska. Een groot deel van de woningen in De Kuil zijn eengezinswoningen, met het idee dat mensen uit Rotterdam-Zuid kunnen doorgroeien naar een grotere woning. “Het is fijn om te zien dat dat echt gebeurt. De meeste woningen zijn verkocht aan mensen die al in deze buurt woonden of hier eerder gewoond hebben.”

Naast koopwoningen zijn er ook huurwoningen, die deels bestemd zijn voor mensen met een sleutelberoep, zoals leraren of politieagenten. “Deze doelgroep krijgt voorrang bij de middenhuurwoningen die Vesteda gaat verhuren. Het zijn appartementen van 44 tot 64 vierkante meter, met een extra brede galerij zodat je daar een zitje kunt maken en gemakkelijk contact hebt met de buren. En dat allemaal met uitzicht op de Erasmusbrug en een groene vallei.”

Hoogteverschillen overbruggen
Al het groen zorgt niet alleen voor een mooi uitzicht, het gaat ook hittestress tegen. En dat is zeker geen overbodige luxe middenin de stad. “We hebben al gemerkt dat het hier echt warm kan worden, omdat we letterlijk in een kuil staan, staat hier weinig wind”, vertelt projectmanager Martijn Luigies. De hoogteverschillen in het gebied zorgen ook voor de nodige uitdaging tijdens het bouwen. “We bouwen eigenlijk trapsgewijs, maar dat is in het straatbeeld niet altijd zichtbaar. Dat betekent dat sommige woningen binnen extra plafondhoogte hebben, omdat het grondniveau lager ligt.”

Ook voor de aanleg van de ondergrondse waterhuishouding is het hoogteverschil een uitdaging. Boven de grond wordt er juist gebruik gemaakt van hoogteverschillen. “Al het hemelwater wordt opgeslagen op de sedumdaken, waterretentiedaken en in ondergrondse waterkratten. Die lopen in elkaar over en zo komt het water uiteindelijk terecht in de binnentuinen waar het langzaam infiltreert in de bodem.”

18 verschillende metselverbanden
Verder lopend langs de buitenrand van het gebied valt direct het ambachtelijke metselwerk op. Geen gevel lijkt hetzelfde te zijn. “In het hele project gebruiken we 18 verschillende soorten metselverbanden en dan maken we ook nog gebruik van bijzondere bakstenen. Deze restklezoren zijn eigenlijk het afval van steenstrips. Deze bijzondere stenen hier inzetten is niet alleen duurzaam en circulair, maar zorgt ook voor een bijzonder aanzicht”, legt Martijn uit.

Vergroenen van de omgeving
Hoewel de hoeveelheid groen die De Kuil toevoegt aan de stedelijke omgeving relatief is, zien de Heijmans collega’s nu al het positieve effect ervan in de omgeving. “De gemeente gaat heel erg mee in het vergroenen. In een grote cirkel rondom De Kuil is een herinrichting gaande, waarbij de aanleg van groen een belangrijk onderdeel is”, vertelt Rens. Dat maakt het vooruitzicht van de functies van dit gebied alleen maar mooier, zegt Valeska. “Ik hoop dat dit gebied een soort stadspark wordt, met leuke routes erdoorheen waar bewoners en omwonenden dagelijks gebruik van maken. Zo komt er in de groene vallei naast een buurtplein om elkaar te ontmoeten, ook het nevelplein om de planten te benevelen – maar die in de zomer zeker voor kinderen uitnodigend zal zijn om in te spelen. Zo voegen we niet alleen een meerwaarde toe voor de kopers en huurders van De Kuil, maar zijn we van waarde voor heel Rotterdam-Zuid.”